АРХИВА ВЕСТИ У 2010 ГОДИНИ

 

27.12.2010.

Промоција књиге Душана Стојића

У уторак 21.12.2010. у свечаној сали Општине Вождовац одржана је промоција књиге "Шест држава, једно срце, једна душа", аутора Душана Стојића, који нам је причао о доживљеном односу према Јапану и осећањима у вези са тим. Промоција је, уједно, била и прилика да се обележи и рођендан цара Јапана, а уз присуство великог броја поштовалаца и пријатеља Душана Стојића као и Јапана и јапанске културе.

На промоцији су своје импресије, о аутору и његовом раду на повезивању две земље и два народа, између осталих изнели први секретар амбасаде Јапана Тецуја Цубота и Бојан Ковачић, испред JICA Alumni из Србије. Један Душанов пријатељ из Јапана на филму који је приказиван на промоцији, рече - величина човека и народа не гледа се кроз величину богастава којим располажу, него кроз величину срца коју имају, а ова промоција је била прилика да сви присутни уживају у друштву једног необичног човека са огромним срцем, који својим искреним и несебичним ангажовањем доприноси ширењу пријатељских веза међу људима.

17.12.2010.

Обавештење о наредној активности :

У уторак 21.12.2010. у 19,00 х у свечаној сали Општине Вождовац (Устаничка 53, Београд) одржаће се промоција књиге "Шест држава, једно срце, једна душа", аутора Душана Стојића, који нам прича о доживљеном односу према Јапану и осећањима у вези са тим.

Промоција ће, уједно, бити прилика да се обележи и рођендан цара Јапана.

17.12.2010.

Постављен WEB site Удружења грађана JICA Alumni

После више месечног рада на прикупљању информација и обради материјала најзад светлост дана угледао је wеб сајт који по својој природи, структури као и само удружење JICA Алумни из Србије служи искључиво са циљем да промовише и унапређује пријатељске односе између Јапана и Србије, да одржава контакт са JICA-ом и другим институцијама у Јапану и да развија пријатељске, стручне и друштвене везе између чланова удружења. Исто тако намена сајта је да обавештава своје чланове о наредним корацима удружења као и да позива пријатеље удружења на наредне наше скупове и презентације

 

Надамо се да сврсисходност овог сајта ће се исплатити те да ћете се моћи на прави начин информисати о деловању удружења JICA Алумни из Србије

22.11.2010.

Предавање "Енергетска ефикасност – јапански приступ"

JICA Алумни из Србије у сарадњи са Агенцијом за енергетску ефикасност Републике Србије и Технолошко-металуршким факултетом Универзитета у Београду Вас позива да присуствујете предавању под називом Енергетска ефикасност – јапански приступ. Предавање ће бити одржано у уторак, 23. новембра 2010. године у средњем амфитеатру Технолошко-металуршког факултета у приземљу, Карнегијева 4, Београд, са почетком у 17h.

Предавање ће бити на енглеском језику. Предавачи су представници компаније Токyо Electric Power Co (TEPCO), највеће електроенергетске компаније у Јапану и једне од највећих на свету. Представници компаније су и чланови тима који ради на реализацији пројекта "Увођење енергетског менаџмента у Србији" од августа 2009. године. Пројекат финансира јапанска Влада преко Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA ). JICA  тим предводи господин Tetsua Maekawa и његово излагање ће обухватити не само техничке, него и културолошке и друге системске аспекте енергетске ефикасности у Јапану.

Програм:

  • 17:00 Отварање скупа и поздравни говори: Иванка Поповић, декан Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду; Бојан Ковачић, заменик директора Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије; Представник Јапанске агенције за међународну сарадњу
  • 17:15 Предавање: Енергетска ефикасност – јапански приступ, Tetsuya Maekawa, вођа JICA тима за енергетску ефикасност у Србији
  • 18:00 Дискусија – питања и одговори, представници компаније Tokyo Electric PowerCo
  • 18:30 Затварање скупа

Јапан је светски лидер у погледу спровођења мера енергетске ефикасности, а први закон о енергетској ефикасности у Јапану донет је још 1979. године. У систем унапређења енергетске ефикасности у Јапану укључени су сви сегменти друштва и сви грађани.