АРХИВА ВЕСТИ У 2011 ГОДИНИ

 

31.12.2011.

Манифестација културолошке размене Србије и Јапана

Дана 22.12.2011. удружење је организовало манифестацију на тему кулуторошке размене Србије и Јапана у част предстојећег рођендана Јапанског цара. Након репертоара чији садржај је наведен доле организован је коктел и Суши кетеринг у сали Народног Универзитета "Божидар Аџија" у Београду.

На манифестацији су наступили:

Културно уметничко друштво "Свети Сава" је КУД који је једини у Миријеву a најстарији на општини Звездара основано 5.маја 1978.године. Многи од признатих и цењених јавних личности су своје прве уметничке кораке направили баш у КУД "Слободан Пенезић Крцун" како се друштво некада звало.2008.године са великим поносом КУД прославља 30 година постојања и рада, а такође и 15 година од како, уз благослов Његове Светости Патријарха Српског господина Павла, друштво носи име нашег највећег светитеља СВЕТОГ САВЕ.Испред удружења велика ми је част да се захвалим госпођи Мирковић Драгани као и господину Слободану Мирковићу који су прихватили обавезу да се са друштвом се појаве на манифестацији где као репрезент Српске културе има ста да покажу.

Под руководством Бороте Бранка (мајстор 4 ДАН) 2003 године је формиран Кендо клуб МАКОТО чиме је започет рад на ширењу КЕНДО-а као дела Јапанске културе. Данас овај клуб броји 40 сталних чланова од чега има 3 носиоца мајсторског звања 3 ДАН и 3 носиоца мајсторског звања 2 ДАН. Битно је споменути да Сенсеи Сатору Курокава бивши први секретар Јапанске Амбасаде у Србији, носилац мајсторског звања 4 ДАН, је цео свој четворогодишњи мандат у Србији до 2004-те провео помажући Српским Кендокама преносећи своје знање КЕНДО-а борилачке вештине и залагањем око донација у опреми, Јапанске КЕНДО федерације. КЕНДО – што у слободном преводу значи ПУТ МАЧА је модерна Јапанска борилачка вештина заснована на традиционалном Јапанском мачевању или ти КЕЊУТСУ.

Посебна захвалност председнику Окинава карате Асоцијације у Србији Владимиру Поповићу што се одазвао позиву нашег удужења те заједно са својим изабраницима прихватио учешце на овом скупу. Вештина каратеа настала је у Јапану, на Окинави још у 7 веку, где се и данас вежба у свом изворном облику. УЕЧИ-РЈУ стил је најизразитији представник изворног Окинава каратеа. Он се у нашој земљи вежба у оквиру ОКИНАВА КАРАТЕ-ДО СРБИЈА ХОМБУ организације која је члан матичне ОКИНАВА КАРАТЕ-ДО АСОЦИЈАЦИЈЕ у Јапану.

Захваљујемо се свим учесницима и гостима скупа што су својим присуством увеличали нашу манифестацију.

15.12.2011.

Годишњи састанак JICA-Балкан у Тирани

У периоду од 08.12. до 10.12. 2011.године у Тирани, Албанија, одржан је годишњи састанак JICA Alumni-ја из региона. JICA Alumni из Србије на том састанку је представљао Предраг Симић, председник JICA Alumni из Србије. На састанку је било речи како да се побољша рад JICA Alumni-ја у региону.

Као основни циљ постављена је потреба је да се повећа број активних чланова, као и да се чланство укључи активније у рад JICA Alumni и саме JICA, кроз бољу комуникацију између JICA Alumni-ја и JICA Balkan Office.

Разговарало се и о модусима конкретније и боље сарадње самих JICA Alumni-ја у региону, као и о многим другим проблемима у раду и могућностима за побољшања рада JICA Alumni-ја. На састанку су договорене конкретне активности, које је потребно спровести како би се створили услови за побољшање рада JICA Alumni-ја у региону.

23.11.2011.

Годишња скупштина удружења

Дана 03.11.2011. године у 17.00 часова на Технолошко Металуршком Факултету одржана је годишња скупштина удружења JICA Alumni. Том приликом су присутни расправљали о досадашњем раду, изазовима и будућим активностима које нас очекују како би наше удружење дотигло одговарајући ниво организације и активности. На сајту www.jica-alumni.org.rs можете да погледате презентацију са досадашњим активностима, као и да скинете изглед уплатнице и уплатите симболичну чланарину ( 300 дин/год ), а самим тим и формално постанете члан JICA Alumni. На скупштини је представљен буџет одобрен од JICA, како и начини на који средства треба потрошити. У плану удружења је да се у наредном периоду :

  • формира Савет JICA Alumni (позивају се овим путем сви чланови да предложе ауторитете из својих области, који би својим ауторитетом допринели промоцији вредности које баштини JICA Alumni),
  • чланство прошири и на заинтересоване који нису били у Јапану, преко JICA (и физичка и правна лица) у својству чланова - пријатеља,
  • анкетира чланство и промовише комуникација преко нашег сајта, како би се побољшао рад удружења,
  • организују чешћа дружења чланова и обилазе градови по Србији,
  • остваре контакти са сличним удружењима као и да се поставе наши линкови на интернет порталима.

 На годишњој скупштини су присутни излагали своје предлоге за активности које треба да се спроведу како би се средства из буџета потрошила на прави начин (нпр. да се организује кендо-карате презентација са коктелом, уз присуство великог броја званица). Позивају се сви заинтересовани да нам се јаве са својим предлозима и сугестијама. Да би JICA Alumni напредовала на задовољство свих нас, потребно је да свако од нас да свој мали допринос, па вас овим путем позивамо да се активније укључите у рад JICA Alumni.

 С поштовањем,

Управни одбор JICA Alumni из Србије

21.05.2011.

Добротворни концерт на Коларцу

Овом приликом позивамо све чланове ЈИЦА Алумни из Србије  да дођу на добротворни концерт 26.05.2011  у 20h на Коларцу. Више о самом концерту прочитати овде.

Koncert na Kolarcu

Улаз за чланове ЈИЦА Алумни из Србије бесплатан.

Obaveštavamo vas da će se u četvrtak 26.05.2011. u 17.30 časova održati sastanak Jica Alumni organizacije u amfiteatru Tehnološko Metalurškog Fakulteta u Beogradu, ul.Karnegijeva 4.

27.03.2011.

Семинар у Сарајеву на тему екотуризма

У Сарајеву од 11.03. до 12.03. 2011. године je одржан семинар на тему Еkо туризма, организован од стране ЈИЦА алумни из Босне и Херцеговине. Семинару су присуствовани по 3 члана из Македоније, Албаније и Србије који су прошли семинар у Јапану на тему екотуризма.

Sarajevo 2011 JICA

На семинару су били представници амбасаде Јапана у БИХ, представници ЈИЦА из Токија као и представници надлежних министарстава из федерације и Републике Српске. Тема семинара је била могућности успостављања регионалне сарадње.

15.03.2011.

Помоћ за Јапан

Поводом трагичног земљотреса и цунамија који су 11. марта погодили Јапан и изазвали велике људске жртве и огромну материјалну штету, Црвени крст Србије позива грађане, компаније, предузећа, финансијске и друге институције, све оне који имају могућности, да се укључе у акцију прикупљања новчаних средстава за помоћ жртвама ове природне катастрофе.

Новац се може уплатити на рачун Црвеног крста Србије:

Привредна банка а.д. Београд

бр. 255-0013100104000-04

са назнаком „Помоћ становништву Јапана".

Прикупљена новчана средства Црвени крст Србије упутиће Јапанском Црвеном крсту како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи угроженом становништву.

13.02.2011.

Cеминар за израду пројектног предлога

У периоду од 8. до 10. фебруара 2011. године у Свечаној сали Технолошко Металуршког Факултета у Београду, Карнегијева 4, у сарадњи са CBIB (пројектом Европске комисије у Србији) одржана је обука на којој су полазници стекли неопходна знања за израду пројекта - пројектних предлога у складу са захтевима Европске Комисије. Обука је успешно завршена на задовољство и полазника и предавача, који су веома добро организовали обуку, са свим потребним пратећим материјалима.

JICA Srbija-Seminar u Februaru 2011

Полазници су по завршетку обуке добили сертификате о завршеној обуци за израду пројектног предлога. Обуку је успешно завршило 28 полазника.

30.01.2011.

Cеминар у СИВ-y III

Дана 27.01.2011. у згради СИВ III у 12 часова одржан је семинар на коме су чланови JICA Alumni из Србије Душан Ђурђевић и Ненад Бојковић презентовали акциони плана „Задобијање поверења потрошача на Шабачкој пијаци продајом производа удружења пољопривредних произвођача са транспарентном историјом производње“ који су урадили за време боравка у Јапану. Душан Ђурђевић и Ненад Бојковић су били полазници курса „ Јачање пољопривредне тржишне економије оснаживањем сектора за сарадњу у земљама Југоисточне Европе“. Изнели су своје утиске током боравка у Јапану и пренели нова сазнања до којих су дошли из домена пољопривредних кооператива, велекопродајног система продаје, система дистрибуција, маркетинга и начина производње пољопривредних производа заступљених у Јапану. У оквиру презентације била је и дискусија где су присутни постављали питања и наводили примере пословне праксе у нашој земљи. Презентацији је присуствовало тридесеторо људи из Министарства (Пољопривреде, шумарстава и водопривреде; Животне средине и просторног планирања; Трговине и услуга) као и Удружење прехрамбених инжењера, Удружења потрошача и Пољопривредног Факултета.

27.01.2011.

CBIB-Обука

Обавештавамо вас да ће од 8. до 10. фебруара 2011. године у Свечаној Сали (3. спрат) Технолошко Металуршког Факултета у Београду, Карнегијева 4, у сарадњи са CBIB (пројектом Европске комисије у Србији) бити организована обука на којој ће полазници добити неопходна знања за израду пројекта - пројектних предлога у складу са захтевима Европске Комисије.

Полазници ће по завршетку обуке добити диплому о завршеној обуци за израду пројектног предлога. Потребно је да се заинтересовани јаве у што краћем року, како би поврдили своје присуство. Обука ће трајати три дана у периоду од 9 до 17 часова, па је потребно да видите за слободне дане како би могли да присуствујете сво време на обуци како би добили дипломе.

Овде имате агенду.

За све пријављене чланове ЈИЦА Алумни ова обука ће бити бесплатна.Обавештавамо вас да смо почели са уплатама чланарина , па вас позивам овим путем да уплатите чланарину за 2011.годину у износу од 300, динара, уколико то већ нисте учинили. Све информације око уплате можете наћи на нашем сајту.