АРХИВА ВЕСТИ У 2013 ГОДИНИ

 

10.11.2013.

40 година уечи-рју Окинава каратеа у Србији

На позив Управе (Владимир Поповић председник) UECHI-RYU карате асоцијације Србије чланови управног одбора су имали част да присуствују обележавању čетрдесет годишњицe уечи-рју Окинава каратеа у Србији који је одржан 10.11.2013. године. Програм је обухватао карате демонстрација учесника из Србије, Грчке, Републике Српске, Македоније, Хрватске, Русије, Украјне. Ова свечаност је додатно улепшана наступом Културно уметничког друштва „Лира фолклор” чиме је показала репрезент Српске културе.

Представници „Окинава карате до кјокаи Србија хомбу" су овом приликом  уручили захвалнице заслужнима за допринос развоју и ширењу Окинава каратеа, и обавили доделу мајсторских сертификата каратистима. Након званичног дела програма одржан је коктел за учеснике и госте у предворју сцене "КУЛТ установе културе "Вук Караџић".

13.05.2013.

Милан Димитриески - Окинава карате

Као ревносан члан нашег удружења Милан нам је послао чланак из Политикиног Магазина о свом путу у Јапан где је полагао за 6-ти дан црног појаса Окинава карате стила.

Испред кралјевске палате Шури ђо

Пут авионом, уз више преседања, од Београда до Окинаве траје 24 сата, међутим, за Милана Димитриеског и Гојка Кисићa то ни је била препрека да посете најјужније, а по многима, нај лепше Јапанско острво, постојбину каратеа, који се у Србији вежба од 1973. године. Прво је њихова карате делегација дошла у Србију 2000.године. Били су толико очарани нашим гостопримством да смо се одмах догово рили о сарадњи која траје, ево, свих ових година – каже Димитриески, који је у Јапану на усавршавању борбене вештине „празним шакама” . Зближио нас је карате, који мора да се изучава целог живота јер осим технике подразумева правилан положај тела, дисање и концентрацију.

Фасцинирали су ме људи са чијих лица осмех несилази. Који прилазе без устезања, добро намерно, пријатељски, што је у складу са њиховом изреком „ичириба чоде” – када се сретнемо постајемо браћа. Окинављани су посебнии за саме Јапанце, слични нашим Лалама, опуштени, срдачни, гостољубиви, нашта вероватно утиче и клима с обзиром на то да немају зиму.

Милан Димитриески, Сусуму Кјуна, Тошио Хига и Гојко Кисић

Међу њима нема насиља, живе изузетно безбедно, па и врата не закљу чавају јер рачунају да је ту комшија ако нешто затреба. Код њих речи имају велику тежину и не користе их често, радије „говоре” поступцима, личним примером. При томе ниокоме ружно не причају, а ако немогу да похвале ћутаће.

07.03.2013.

ЈИЦА Алумни у Крагујевцу

У уторак 5. марта 2013. у Галерији Дома омладине у Крагујевцу одржана је промоција фотомонографије "Чудесни Јапан", аутора Бојана Ковачића.

Аутор је на мултимедијалан начин представио занимљиве делове из књиге и у разговору са модератором присутнима приближио различите аспекте јапанског друштва. Посебан сегмент промоције посвећен је јапанској пракси у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије и сарадњи између Србије и Јапана у овим областима, која је већ започела у протеклим годинама. На крају представљања, упућен је позив свима који желе сарадњу са ЈИЦА Алумни из Србије да се са предлозима јаве нашем удружењу. Цео догађај пропратиле су локалне ТВ станице.

22.02.2013.

ЈИЦА Алумни у Пожаревцу

У агенцији за образовно педагошке услуге "CODEX" која је уједно и ликовна колонија, одржано је културолошко вече Јапана 21.02.2013.године у циљу промоције нашег удружења и промоције фотомонографије нашег члана Бојана Ковачића "Чудесни Јапан". Пред присутних  40-так грађана Пожаревца имали смо прилику да појаснимо шта је ЈИЦА а шта ЈИЦА Алумни и чиме се уствари бави наше удружење што је у петнаестоминутној мултимедијалној презентацији и објаснио Алекснадар Јоксић присутнима. Након ове презентације уследила је презентација фотомонографије господина Ковачића, који је како фотографијом тако и речима покушао да дочара грађанима лепоте и чари самога Јапана успут приближавајући и Јапанску културу и обичаје.

Након ових двеју презентација презентације уследио је коктел у просторијама агенције. На манифестацији као почасни гости били су присутни и чланови ИПА (International Police Association) којима се захвањујемо на доласку.

18.02.2013.

Сепарација отпада у школама у Београду

Овим путем вас позивамo да присуствујетe семинару у организацији JICA(Japan International Cooperation Agency) и JICA Alumni из Србије, који ће бити одржан 19.02.2014.године у 17.00 часова у галерији Врето, улица Црногорска бр. 8 (испод Бранковог моста).

У склопу семинара су планиране презентације Управљање отпадом у Србији и Јапану – сличности и разлике и презентација пројекта Сепарација отпада у школама у Београду, који је настао из Акционог Плана који је израдио Предраг Симић током учешћа на курсу у Јапану, а реализује се уз помоћ JICA . После презентација је планиран коктел.

07.02.2013.

Јапанско културно вече у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима дана 07. фебруара одржено је културолошко вече на коме је уз промоцију нашег удружења промовисана и књига фотографија из Јапана- Бојана Ковачића. У педивном амбијенту Карловачке гимназије имали смо прилику да чујемо и предивне стихове Хаику поезије пријатељског друштва из Новог Сада "Путујуће хаику друштво" - www.phd.in.rs

 

06.02.2013.

Bече културолошке размене-Дођо Окинава каратеа

06. 02. 2013.год.у дођоу Окинава каратеа на Звездари одржана је манифестација културолошке размене Србије и Јапана, са почетком у 17. часова. Уз пријатан амбијент оригиналне Јапанске сале, манифестацију су приредили каратисти који су својим вештинама истакли све врлине како самог стила тако и самог амбијента постојбине овог спорта - острва Окинаве.

Уз дружње, размену искустава које су стекли у Јапану присутни чланови нашег удружења заједно са каратистима уз на крају манифестације коктел и кетеринг провели су угодно вече вредно памћења.