АРХИВА ВЕСТИ У 2015 ГОДИНИ

 

27.11.2015.

Заштита животне средине - Искуства из Јапана

Позивамо вас да присуствујете семинару на тему ‘’Заштита животне средине - Искуства из Јапана’’ , који ће се одржати 4.децембра 2015. године на Технолошко-металурском факултету Универзитета у Београду, Карнегијева 4, Београд, Свечана сала, 3. спрат. У прилогу можете наћи детаљну Агенду семинара овде.

Семинар је организован у сарадњи са ЈИЦА Алумнијем из Босне и Херцеговине

22.11.2015.

Час Оригамија у ОШ Павле Савић

Од прошле године као стална активност уведен је рад са најмлађима.

Оригами школа ја организована за ученике нижих разреда основних школа у циљу промоције Јапанске културе и очувања животне средине.

Ове године између осталих наше удружење је посетило и ОШ Павле Савић у Миријеву. Уз топлу добродошлицу III/7 одељења учитењице Луције и пријатну атмосферу једног школског часа Александра Вучинић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као члан нашег удружења имала је част да упозна децу техникама Оригамија користећи стари папир. Пример коришћења старог папира и његове трансформације у уметности а у исто време и заштита животне средине поновном употребом материјала.

Кроз игру деца су имала прилику да науче и неколико Јапанских речи. На крају часа ученици су добили сликовнице на тему важности рециклаже и заштите животне средине.

25.09.2015.

Изложба фотографија у ГАЛЕРИЈИ оЗОН

JICA Алумни Србија са великим задовољством позива све заинтересоване да присуствују свечаном отварању изложбе фотографија „Откривање Јапана“ која ће се одржати 12. октобра 2015. године у 19 часова у галерији Озон, у Узун Мирковој 10 у Београду.

На изложби ће бити постављене фотографије које представљају импресије из Јапана, виђених оком камере бивших полазника JICA курсева из Србије, током њиховог боравка у овој фасцинантној земљи. Изложба је конципирана у неколико тематских целина, тако да ослика свакодневни живот и представи историју и културу Јапана, откривајући им предивну земљу у којој се на јединствен начин преплићу традиција и технологија, природна и ремек дела људских руку, историја и поп култура...

 Понедељак 12.10.2015.

  • 19:00 Отварање изложбе - представник JICA Алумни Србије
  • 19:10 Обраћање представника JICA
  • 19:20 Коктел

Изложба ће бити постављена у недељи од 12.-17. октобра 2015. године, радним данима од 10-20 часова и у суботу од 14-20 часова.

07.08.2015.

Изложба фотографија алумниста: „Откривање Јапана“

Тридесет пет изабраних и изложених фотографија представљају импресије из Јапана виђене оком камере ЈИЦА алумниста из Србије, током њиховог боравка у овој фасцинантној земљи, у којој се на тако јединствен начин преплићу традиција и технологија, природна и ремек дела људских руку, историја и поп култура.

 Изложба је конципирана у неколико тематских целина, тако да ослика поменуте контрасте, али и да код посетилаца сруши предрасуде о Јапану, водећи их кроз и откривајући ту предивну културу на начин на који су је откривали и ЈИЦА алумнисти из Србије. Фотографије су подељене у 7 тематских целина:

  1. Култура и традиција
  2. Историја
  3. Архитектура
  4. Поп култура
  5. Свакодневни живот
  6. Технологија
  7. Токио

Позивамо чланове ЈИЦА Алумни Србија да пошаљу 3-5 фотографија у високој резолуцији и да назначе када и где су снимљене. Фотографије послати на маил адресе: webmaster@jica-alumni.org.rs и office@jica-alumni.org.rs до 24. августа 2015. године.

Очекује се да пристигне између 200 и 300 фотографија, које ће бити разврстане по тематским групама, након чега ће бити изабране оне најрепрезентативније у визуелном смислу и које се уклапају у замишљени концепт изложбе. Избор фотографија ће извршити Управни одбор ЈИЦА Алумни Србија и представници ЈИЦА канцеларије у Београду. Фотографије ће бити одштампане у формату 100x70 цм, на тро милиметарском форексу. На свакој фотографији биће одштампано име члана који је послао фотографију, место и време када је фотографија снимљена.

Планирано је да се изложба одржи у другој половини септембра 2015. године и да траје недељу дана. О месту одржавања изложбе бићете накнадно обавештени.

25.02.2015.

Предавање Др.Владица Божић

Дана 20. фебруара 2015. године у свечаној сали Технолошко-металуршког факултета у Београду др. Владица Божић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине је одржао презентацију под називом „Ефективно коришћење индустријске воде и технологије за њено прчишћавање и поново коришћење - Јапанско искуство”. Презентација је урађена на основу семинара одржаног у октобру 2014. године, који је реализован у сарадњи са организацијом Water Reuse Promotion Center (WRPC) уз подршку JICA Токиjо центра.

Присутни су могли да се упознају са ситуацијом са водом у природи у свету и Јапану, начином на који је организован систем управљања индустријским водама у Јапана, као и технологијама које се тамо користе за пречишћавање отпадних и индустријских вода.

15.02.2015.

Предавање на технолошком факултету

ЈИЦА Алумни из Србије организује предавање једног од својих чланова Др.Владице Божића из Министарства пољопривреде и заштите животне средине под називом „Ефективно коришћење индустријске воде и технологије за њено прећишћавање и поново коришћење - Јапанско искуство”. Предавање ће бити одржано у петак, 20.фебруара 2015. године у свечаној сали Технолошко-металуршког факултета на трећем спрату, Кернегијева 4, Београд, са почетком у 14.00 часова. Позивамо све чланове да присуствују предавању такође и све заинтересоване са тим да се предходно се најаве путем е-маила због регистрације.