АРХИВА ВЕСТИ У 2017 ГОДИНИ

 

7.12.2017.

Семинар Енергетска ефикасност - искуства из Јапана

Семинар под називом ‘’Енергетска ефикасност - Искуства из Јапана’’ одржан је 5. децембра 2017. године у просторијама Општине Врбас.

Чланови JICA Алумни Србија Жељко Зечевич и Никола Вујовић презентовали су систем енергетског менаџмента у Општини Врбас, који је настао као фоллоw – уп пројекат тј. наставак активности започетих током њиховог боравка у Јапану. Као један од резултата пројекта представљен је и програм за праћење потрошње енергије у свим јавним институцијама општине Врбас преко кога је могуће пратити апсолутну и специфичну потрошњу свих енергената и установа појединачно, као и њихове трошкове. Програм употпуњује низ алата за избор одговарајућих мера енергетске ефикасности и њихову имплементацију.

Колега из JICA Алумни БиХ Синиша Бенцун је представио активности и рад њиховог удружења, док је Предраг Пајић из Савеза општина и градова Републике Српске одржао презентацију на тему увођења енергетске ефикасности у јединице локалне самоуправе у БиХ.

Као један од примера добре праксе, презентован је случај увођења система енергетског менаџмента у граду Зворнику од стране њиховог представника Александар Јевтића.

03.12.2017.

Школа оригамија новембар 2017.

Током новембра 2017. године одржане су радионице-школе оригамија у четири основне школе у Београду. На радионицама је укупно било присутно 110 ученика из нижих разреда. Школе које су биле укључене у радионице су: ОШ Лаза Костић (3 разред), ОШ Деспот Стефан Лазаревић (2 разред), ОШ Змај Јова Јовановић (1 разред) и ОШ Старина Новак (4 разред). Циљ активности је био да се на деци прихватљив начин промовише јапанска култура и традиција кроз израду оригами фигуре, коју су правили од папира из старих новина и часописа, а уз инструкције и помоћ едукатора, наставника и присутног родитеља. На тај начин деца су поред упознавања са оригамијем, сазнали нешто и о заштити животне средине. Кроз читање сликовнице ’’Екологијанка’’, интерактивни разговор са ученицима и прављење лептира од папира, направљена је веза између оригамија, као креативне јапанске вештине и рециклаже старог папира.

Деца су научила и неколико речи на јапанском (коничива, аригато,…), које су њима биле посебно интересантне. Ученици су на крају радионице награђени слаткишима, а као доказ да су брижни чувари и љубитељи припроде, добили су и дипломице. Сваки разред је као успомену на дружење добио биљку на поклон, са обавезом да брину о њој, како би се на тај начин код њих развиле навике за бригу о природи која их окружује.

12.03.2017.

Школа оригамија

Током фебруара 2017. године члан JICA Алумни Србија, Александра Вучинић одржала је радионице-школе оригамија у четири основне школе у Београду.Школе које су учествовале у програму су: ОШ Старина новак, ОШ Бранислав Нушић, ОШ Ђура Даничић, ОШ Јован Стерија Поповић. На свим радионицама укупно је било присутно 100 ученика других и трећих разреда.

Циљ активности је била промоција Јапанске културе и традиције кроз прављење оригами фигура које су се правиле од папира из старих новина и часописа. На тај начин деца су поред упознавања са техникама оригамија, сазнала нешто и озаштити животне средине. Кроз читање сликовнице “Екологијанка”, интерактивни разговор са ученицима и прављење лептира од папира, направљена је веза између оригамија, као креативне вештине и рециклаже старог папира. Деца су научила и неколико речи на Јапанском (konnichiwa, arigato,…), које су њима биле посебно интересантне. Сваки разред је као успомену на дружење доби обиљку на поклон, са обавезом да брину о њој, јер се на тај начин рађају навике за бригу о природи која их окружује.

25.02.2017.

Лабораторија за практичну обуку енергетских менаџера

JICA Алумни из Србије позива све чланове да присуствују Обиласку JICA лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера у уторак, 28. фебруара 2017. године Машински факултет у Београду, Краљице Марије 16, сала 514, V спрат

АГЕНДА

  • 11.00 - 11.30    Поздравна реч Мирјане Стаменић са Машинског факултета и презентација активности оснивања лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера на Машинском факултету у Београду.
  • 11.30 - 12.30    Обилазак лабораторије и презентација појединачних инсталација - котловско постројење, пумпно постројење са компримованим ваздухом, демонстрација рада инсталација у оквиру лабораторије.
  • 12.30 - 13.00    Дискусија и завршна реч