АРХИВА ВЕСТИ У 2017 ГОДИНИ

 

12.03.2017.

Школа оригамија

Током фебруара 2017. године члан JICA Алумни Србија, Александра Вучинић одржала је радионице-школе оригамија у четири основне школе у Београду.Школе које су учествовале у програму су: ОШ Старина новак, ОШ Бранислав Нушић, ОШ Ђура Даничић, ОШ Јован Стерија Поповић. На свим радионицама укупно је било присутно 100 ученика других и трећих разреда.

Циљ активности је била промоција Јапанске културе и традиције кроз прављење оригами фигура које су се правиле од папира из старих новина и часописа. На тај начин деца су поред упознавања са техникама оригамија, сазнала нешто и озаштити животне средине. Кроз читање сликовнице “Екологијанка”, интерактивни разговор са ученицима и прављење лептира од папира, направљена је веза између оригамија, као креативне вештине и рециклаже старог папира. Деца су научила и неколико речи на Јапанском (konnichiwa, arigato,…), које су њима биле посебно интересантне. Сваки разред је као успомену на дружење доби обиљку на поклон, са обавезом да брину о њој, јер се на тај начин рађају навике за бригу о природи која их окружује.

25.02.2017.

Лабораторија за практичну обуку енергетских менаџера

JICA Алумни из Србије позива све чланове да присуствују Обиласку JICA лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера у уторак, 28. фебруара 2017. године Машински факултет у Београду, Краљице Марије 16, сала 514, V спрат

АГЕНДА

  • 11.00 - 11.30    Поздравна реч Мирјане Стаменић са Машинског факултета и презентација активности оснивања лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера на Машинском факултету у Београду.
  • 11.30 - 12.30    Обилазак лабораторије и презентација појединачних инсталација - котловско постројење, пумпно постројење са компримованим ваздухом, демонстрација рада инсталација у оквиру лабораторије.
  • 12.30 - 13.00    Дискусија и завршна реч