АРХИВА ВЕСТИ У 2018 ГОДИНИ

 

22.02.2018.

Регионални састанак JICA Алумни удружења у Београду

У Београду је 22. фебруара 2018. године одржан регионални састанак JICA Алумни удружења за регион Балкана. Састанак је отворио представник JICA Балкан канцеларије господин Hideya Kobayashi.

Представници JICA Алумнија су презентовали активности које су спроводили у 2017. години и 2018. години у својим земљама, са посебним освртом на заједничке активности. На састанку се разговарало о проблемима у функционисању удружења и будућој буџетској години. Наташа Богојевић и Ксенија Банковић из JICA Балкан канцеларије су представиле будући програм мини грантова (JICA Small Scale Follow up Scheme) који ће бити намењен Алумни члановима за реализацију пројектних идеја.

Такође су представљени и примери успешно реализованих follow up пројеката у циљу побољшања квалитета будућих пријава и нових идеја.

1.02.2018.

Семинар - Обилазак JICA лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера и овлашћених енергетских саветника

Семинар је одржан 1. фебруара 2018. године на Машинском факултету Универзитета у Београду. Др Мирјана Стаменић са Машинског факултета Универзитета у Београду одржала је презентацију под називом “Активности оснивања Лабораторије за практичну обуку енергетских менаџера и овлашћених енергетских саветника на Машинком факултету у Београду”.

Др Ташко Ризов из JICA Алумни Македонија приказао је у својој презентацији организацију, рад и активности које спроводи удружење из Македоније. Учесници семинара су затим обишли JICA лабораторију за обуку енергетских менаџера и овлашћених енергетских саветника у оквиру Центра за обуку енергетских менаџера, где је Мирјана Стаменић објаснила концепт вежби које се изводе на инсталацијама за компримовани ваздух и котловском постројењу са системом за развод паре и поврат кондензата, док су др Ђорђе Чантрак, ванредни професор и Новица Јанковић, студент докторских студија са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе презентовали рад пумпне инсталације уз демонстрацију вежби које се спроводе на овој инсталацији.