АРХИВА ВЕСТИ У 2020. ГОДИНИ

 

10.02.2020.

Школа оригамија - 2020

Чланица ЈИЦА Алумни Србије Александра Вучинић је у јануару 2020. године одржала оригами школе у ​​четири основне школе у ​​Београду.

Школе које учествују су: Основна школа Старина Новак, ОШ Бранислава Нушића, ОШ Милоша Црњанског и ОШ Змаја Јована Јовановића. На свим радионицама било је присутно око 100 ученика првих и других разреда.

Циљ активности био је промоција јапанске културе и традиције кроз стварање оригамија фигура које су деца направила из радова из старих новина и часописа. На овај начин деца су, поред учења о оригами-ју, учила и о заштити животне средине. Читајући сликовницу 'Ецологиан', комуницирајући са ученицима и правећи лептире из папира, створена је веза оригамија, као креативне вештине и рециклирања старог папира. Деца су такође научила неколико речи на јапанском (конницхива, аригато,…) које су их посебно занимале.

Свака класа добила је биљку на поклон као успомену, уз обавезу да се о њој брине, јер се тако рађа навика бриге о природи која их окружује.

10.02.2020.

НОВИ ЖИВОТ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ И ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД

JICA SMALL SCALE FOLLOW-UP ПРОЈЕКАТ

’’НОВИ ЖИВОТ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ И ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД''

Члан JICA Aлумни Србија Александра Вучинић је добила је средства за реализацију JICA Small scale follow-up пројекта под називом ''Нови живот за електрични и електронски отпад'', који је имао за циљ подизање јавне свести у вези правилног поступања са електричним и електронским отпадом (е-отпад).

 Пројектом је било предвиђено илустровање текста који је написала Александра Вучинић, дизајнирање стрип сликовнице и штампа и одржавањe радионица у 15 основних школа у Београду за децу узраста 10-12 година. Деца у овом узрасту су веома заинтересована за нове технологије и често мењају мобилне телефоне, таблете и лаптопе. Радионице су организоване у 15 одабраних школа у трајању од једног сата (45 минута) и у ту сврху су била ангажована 2 квалификована едукатора са искуством у овој врсти образовања.

Деци су предочене информације о штетним карактеристикама е-отпада које могу изазвати потенцијалну опасност по животну средину и здравље људи ако се са е-отпадом не поступа правилно. Такође су научили о драгоценим материјалима који постоје у е-отпаду. Главни део предавања био је како одвојено сакупљати и где предати ову врсту отпада који може допринети циркуларној економији ако се рециклира. Радионице су се одржавале у седмици од 23 до 27. децембра 2019. године. Укупан број присутних ученика био је 429. Сваки ученик добио је примерак стрип-сликовнице а по један примерак је био намењен наставницима и школским библиотекама. Ученици су активно учествовали у дискусији и са пажњом пратили предавање едукатора.

Главни резултати пројекта су:

  • израђена стрип-сликовница о е-отпаду посебно припремљена за овај пројекат (постављен је лого JICA и JICA алумни на последњој страници)
  • свеснија популација о управљању e-отпадом (oko 500 особа је информисано о правилноm управљање е-отпадом)
  • ширење знања о корисним и штетним карактеристикама е-отпада
  • презентација добре праксе из Јапана где су направљене медаље за Олимпијаду у Токију 2020 од племенитих метала који су добијени рециклажом мобилних телефона.